söndag 1 april 2012

Stollen med kanel och marsipan

I Tyskland och Österrike går många och köper sig Stollen, en delikat och vacker julkaka, några dagar innan den 24 december. Den tyska versionen, som följer här nedan är inte lika fruktig som den österrikiska där man tillsätter korinter och torkade körsbär. I andra varianter ingår choklad, valnötter och mandlar. Stollen förvaras inslagen i papper eller plastfolie i kylskåpet.

Lägg frukt, mandel och skal i en skål. Slå på rommen och låt det hela stå ett par timmar. Värm smör, mjölk och socker i en kastrull och värm tills sockret löst sig

1 dl russin
50 g skållade mandlar
75 g suckat
skal av en citron, finhackat
2 msk rom
50 g smör + lite till för pensling
1 3/4 dl mjölk
2 msk strösocker
375 g (cirka 6 dl) vetemjöl
1/2 msk mald kanel
1/2 msk nyriven muskotnöt
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt
1 paket torrjäst
1 uppvispat ägg
175 g marsipan
florsocker till garnering

Blanda mjöl, salt, kanel, muskotnöt, jäst, salt och kardemumma i en stor bunke.

Gör en grop i mitten av mjölblandningen. Häll i den varma mjölk- och smörkoket. Häll i ägget. Knåda ihop ingredienserna i 5 minuter. Om degen blir för kladdig, sätt till lite mer mjöl. Tillsätt sedan den frukt, mandel och det skal som marinerats.

Täck bunken med handduk och låt jäsa i 3 timmar, degen får ungefär dubbel volym.

Knåda degen på mjölat underlag. Forma till en 25 centimeters ruta. Smeta ut marsipanen i mitten av rutan. Vik in sidorna mot mitten så att det blir en rektangel. Vänd på kakan och sätt den på en smord plåt. Täck med smörpapper, låt jäsa ytterligare en timme (till dubbel storlek ungefär). Sätt ugnen på 190 grader.

När jäsningen är klar bakas kakan i ugn i cirka 40 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg och låter ihålig när man knackar på den. Låt svalna på plåten och pensla den under tiden med smält smör och pudra över florsocker.

källa DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar