söndag 1 april 2012

Stollen med bittermandelarom


I Tyskland är det vanligt att baka och äta Stollen. Själva brödet ska påminna om och symbolisera det lindade jesusbarnet. Här finns många olika varianter av Stollen.

En riktigt bra Stollen innehåller mycket smör och eftersom det är en tung deg tar den längre tid på sig att göra. Ofta görs det en hel del fel vid degframställningen som gör att brödet inte blir bra utan tungt och knalligt.

Denna gång vill jag visa er ett recept som ger en bra Stollen. Det är mycket viktigt att försöka hålla temperaturangivelserna, så att inte smöret rinner ut ur degen. Förklaring följer i receptet.

Deg:

375 gram Vetemjöl eller Vetemjöl special
188 gram Smör
110 milliliter mjölk
30 gram jäst
46 gram socker
6 gram salt

Krydda:

1/2 struken matsked muskotblomma
1/2 struken matsked kardemumma
1 tesked vaniljsocker
Skal av en halv citron
lite skal av en apelsin
5 droppar bittermandelarom

Fruktblandning:

70 gram suckat
50 gram kanderade apelsinskal
100 gram hackad mandel
250 gram russin
50 gram korinter
60-70 milliliter rom

Sockerblandning utanpå brödet:

smält smör
strösocker
florsocker

Så här förbereder du fruktblandningen:

Blanda all frukt med rommen i ett tättslutande kärl och låt stå 1-2 dagar. Under denna tid tar frukten upp romsmaken.

Degberedning:

Gör en fördeg av mjölken, jästen och 175 gram vetemjöl, låt jäsa vid 30 grader. Det är viktigt att degen får jäsa på tillräckligt varm plats för att den senare ska bli bra.

Gör sedan en deg av övriga ingredienser och fördegen, degen ska bli fast men inte hård. Låt nu denna deg jäsa i 40-45 minuter i 24 graders värme. Info högre temperatur gör att smöret smälter i degen, vilket inte är bra, hellre lite lägre temperatur och längre jästid.

Blanda nu in frukten i den jästa degen, observera detta bör ske snabbt och jämnt. - Info om man arbetar degen för länge här blir degen gråbrun.

källa Bröd i focus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar